Author
Message Text For:
TO MEGALO KOLPO TON TRAPEZON
 

Kastrishis

Red Card 28/5/09
Date Posted: Nov/07/2008 11:59 AM
OI TRAPEZES MAS TA TELEFTEA 4-5 XRONIA KAI META TH XRHMATHSTHRIAKH FOUSKA ANAKALYPSAN ENA KENOURIO KOLPO. ANALAOTHIKAN SE MIA ANELEHTH EKSTRATEIA YPERDANEISMOU TOU KOSMOU PROSFERONTAS XAMHLOTOKA DANEIA, 2 XRONIA PERIODO XARHTOS SE DOSEIS KAI ALLES EXYPNOVLAKEIES. OTAN TA EKANAN AFTA LEGAME TI OREA TORA TA ONEIRA MAS MPOROUN NA GINOUN PRAGMATIKOTHTA.

OI TRAPEZITES OMOS KLEISMENOI PISO APO TIS PORTES EIXAN TA SXEDIA TOUS. NA FORTOSOUN XREOI OLO TON KOSMO MEXRI TO LEMO KAI AFOU TO PETYXOUN AFTO NA AFXISOUN TA EPITOKIA OPOU AFTOI THELOUN GIA NA EXASGFALISOUN TA YPERKERDOI TOUS (KAI TA BONUS TOUS) GIA TA EPOMENA 10-20 XRONIA.

AFTO POU DEN YPOLOGISAN OMOS EINAI TH FOUSKA TON AKINHTON POU DHMIOURGHSAN. STO TELOS THA KATAFEROUN NA XREOKOPHSOUN TIS TRAPEZES TOUS AFOU O KOSMOS DEN THA MPOREI NA PLHROSEI.

O ATOKOS FENOTAN GRAFIKOS OTAN EGRAFE EDO KAI XRONIA TO IDIO PRAMA "THANATOS STON TOKO", TA LOGIA TOU OMOS SHMERA SOFA.

MYNHMA PROS KYVERNHSH:
FERTE TA MILIA SAS. OUTE ENA EURO NA MHN DOSETE APO TA LEFTA MAS GIA STHRIXH TON TRAPEZON. NA TES AFHSETE NA KATARREFSOUN KAI TIS XTIZOUME XANA APO TIS STAXTES TOUS ME PIO GERA THEMELIA.

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

BOLLINGER

Forumistas
Date Posted: Nov/07/2008 12:22 PM


ANTITHETOS FILE MOU...........

EPREPE NA KALESIS THN KYVERNHSH NA DANISI TIS TRAPEZES ME XAMHLO EPITOKIO ( SHMEIOSH: OI TRAPEZES STHN KYPRO DEN EXOUN PROSVASI SE EXOTERIKO DANISMO ALLA ANAGKAZONTE NA PAROUN KATATHESIS APO TON KOSMO)
OUTOS SOSTE NA MPORESOUN NA AKOLOUTHISOUN THN POLITIKH POU ISXI STHN EVROPAIKH AGORA........

ALLA POU DAMESA SE TOUNTO TOPO NA DOUME MPROSTA....PANTA GIREVKOUME TO LATHOS META TO PANAIRI.......

OTAN HTAN H BOC HTAN 14 EVRO HTAN FTINI STA 4 EVRO EINE AKRIVI....

A RE KYPRIAKE LAE.


-------------------------
THE MARKET GOES AS THE DOW GOES.......TA ALLA OULLA EN PANAIRKA THS XALIMAS. <BR>

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

TemplariusCy

Red Card 7/9/09
Date Posted: Nov/07/2008 1:57 PM
View Profile
FILE KASTRISHIS,DYSTYXWS TA PRAGMATA EINAI POLY XEIROTERA...AYTO KSEKATHARIZEI PERAN PASHS AMFIBOLIAS AN KAPOIOS PARAKOLOUYTHISEI THN SYZHTHSH POU GINETAI SHMERA STHN ELLADA,GIA TO IDIO THEMA!!!

-------------------------
xak..xak..xak!!!

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

LIGHTFIRE

EPIVITORAS
Date Posted: Nov/07/2008 2:00 PM
View Profile
diladi re temp poso xeorotera? ti tha gini?? poso plousioteros mporis na ginis ama kratis cash kai den xrostas?
men mas lalis xeirotera tzie na paretas???
ps sovaromilo stes erotisis mou

-------------------------
POY ISE TASSO MOY

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

TemplariusCy

Red Card 7/9/09
Date Posted: Nov/07/2008 2:02 PM
View Profile
EPISHS NA YPENTHYMISW THN MEGALH EKSARTHSH TWN KYPRIAKWN TRAPEZWN APO RWSSOUS KAI ALLOUS KSENOUS KATATHETES..TI EPITOKIA TOUS PLHRWNOUN GIA NA EXOUN TIS KATATHESEIS TOUS EDW??AYTA TA EPITOKIA EPIDOTOYN OI KYPRIOI DANEIOLHPTES ME TIS NEES AVKSHSEIS STA DANEISTIKA EPITOKIA...!!!

-------------------------
xak..xak..xak!!!

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

LIGHTFIRE

EPIVITORAS
Date Posted: Nov/07/2008 2:03 PM
View Profile
touton en siouro re temp en ides tis epistoles tis boc???1,25 pano o tokos yiati akrivose to xrima

-------------------------
POY ISE TASSO MOY

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

TemplariusCy

Red Card 7/9/09
Date Posted: Nov/07/2008 2:03 PM
View Profile
FILE LIGHT SYNTOMA OUTE TA CASH THA EXOUN SHMASIA...DES TI GINETAI TIS TELEYTAIES MERES ME TO XRYSO KAI STHN ELLADA ME TA OIKOPEDA...

-------------------------
xak..xak..xak!!!

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

LIGHTFIRE

EPIVITORAS
Date Posted: Nov/07/2008 2:05 PM
View Profile
ti ginete??
diladi ti tha eshi axia?? to fasolaki pou fytefki i kasandra???
an nai ara tha xriasti apparon na to kouvala yiati oi garoi en lioi ara tha plousiepso
en kala pou skeftoume??

-------------------------
POY ISE TASSO MOY

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

Pegasos

Red Card 18/5/09
Date Posted: Nov/07/2008 2:08 PM
View Profile
sostos o bollinger


kimate i kentriki trapeza , kimate o orfanidis

-------------------------
meta apo megali ptosi, iparxi epitelous ligo fos sto vathos tis siraggas

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

Kastrishis

Red Card 28/5/09
Date Posted: Nov/07/2008 7:46 PM
Τράπεζες: Αλλάζουν τα σχέδια για δάνεια
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20/12/2007 20:56:15
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2007 09:22:35


• ... μετά το φρένο ΚΤ

• Μετακυλούν το κόστος σε νέους δανειολήπτες

• Η κρίση των subprime αρχίζει να κτυπά την Κύπρο

Ανατροπή του σχεδιασμού των εμπορικών τραπεζών για τα δανειστικά επιτόκια επιφέρει επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας, που τους στάλθηκε την περασμένη βδομάδα. Με την επιστολή, η κυπριακή νομισματική αρχή καλεί τις τράπεζες να μειώσουν το βασικό δανειστικό τους επιτόκιο για υφιστάμενα δάνεια σε λίρες από το 4,5% που ήταν σήμερα στο 4%, αντικαθιστώντας το δικό της repo rate με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα. Η επιστολή της ΚΤ ξάφνιασε τις τράπεζες, που λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν, το Euribor ως βάση για τα υφιστάμενα δάνεια, που βρίσκεται σήμερα αισθητά πιο πάνω από το repo rate της ΕΚΤ. Στην επιστολή, η ΚΤ επικαλείται τη νομοθεσία. Οι τράπεζες αντιδρούν, όμως, αφήνοντας αιχμές για τη χρονική στιγμή που επέλεξε η νομισματική αρχή να κάνει την κίνηση της.

Το θέμα ανέδειξε σήμερα σε πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Επιστολή ΚΤ

Η επιστολή της ΚΤ αναφέρεται σε υφιστάμενα δάνεια σε κυπριακές λίρες, όχι σε νέα δάνεια. Σε αυτή, η ΚΤ επικαλείται τον περί Υιοθέτησης του Ευρώ Νόμο και λέει: «η ΚΤ αναμένει ότι, μετά την μετατροπή την 1η Ιανουαρίου 2008 των υπολοίπων των υφιστάμενων δανείων από κυπριακές λίρες σε ευρώ, το βασικό επιτόκιο του ευρώ για τέτοια δάνεια θα αντικατασταθεί με το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (repo rate) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Ουσιαστικά, η ΚΤ τράπεζα ζητά από τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα δάνεια σε λίρες που χρησιμοποιούν ως βάση το κυπριακό repo rate, κατά 50 μονάδες βάσης.

Λογάριαζαν χωρίς τον Ορφανίδη

Οι εμπορικές τράπεζες κατάρτησαν τους προϋπολογισμούς του 2008, όμως, με την παραδοχή ότι το νέο βασικό επιτόκιο, θα ήταν το Euribor, όχι το repo rate της ΕΚΤ. To Euribor είναι το διατραπεζικό επιτόκιο, δηλαδή αυτό με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες από άλλες τράπεζες.

Προτού ξεσπάσει η κρίση με τα subprime δάνεια στην Αμερική, τον Ιούλιο 2007, το Euribor 1-μήνα, βρισκόταν γύρω στις 10 μονάδες βάσεις πάνω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Η κρίση όμως το εκτόξευσε στο 4,9%, δηλαδή 90 μονάδες πάνω από το repo rate της EKT, προτού οι πρόσφατες παρεμβάσεις της τελευταίας το ρίξουν, σήμερα, στο 4,53%.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν πως θα χρησιμοποιούσαν το Euribor για υφιστάμενα δάνεια, γιατί αυτό αποτυπώνει καλύτερα το αυξημένο κόστος δανεισμού που έχουν οι ίδιες μετά την κρίση.

Η ΚΤ ανέτρεψε τους σχεδιασμούς τους, αναγκάζοντας τις τράπεζες να υιοθετήσουν το 4%.

Νομική υποχρέωση…

Η ΚΤ θεωρεί πως η αλλαγή του βασικού επιτοκίου της ΚΤ με αυτό της ΕΚΤ είναι νομική υποχρέωση. Εκπρόσωπος της μας ανέφερε σήμερα: «Ο περί υιοθέτησης του ευρώ νόμος είναι σαφής: τα δάνεια σε κυπριακές λίρες που έχουν βάση το repo KT, τα οποία θα μετατραπούν σε ευρώ την 1η Ιανουαρίου, θα έχουν ως αντίστοιχο επιτόκιο το repo της ΕΚΤ, που βρίσκεται σήμερα στο 4%».

Οι τράπεζες, όμως, θεωρούν πως η υποχρέωση αυτή υπάρχει μόνο για τις συμβάσεις δανείων στις οποίες υπάρχει ρητή αναφορά στο βασικό επιτόκιο της ΚΤ. Σε πολλές συμβάσεις όμως, λένε, το σημείο αναφοράς είναι το βασικό επιτόκιο της κάθε τράπεζας, όχι της ΚΤ.

Αλλάζουν οι σχεδιασμοί

Αναπόφευκτα, λένε τραπεζίτες, η επιστολή της ΚΤ αλλάζει τους σχεδιασμούς τους. Θα προσαρμόσουν τα υφιστάμενα δάνεια σε λίρες στις υποδείξεις της, δηλαδή στο 4%.

Πνέουν, ωστόσο, τα μένεα κατά του διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιου Ορφανίδη, γιατί παρενέβηκε, όπως υποστηρίζουν, στην τιμολογιακή τους πολιτική. Διερωτώνται, μάλιστα, γιατί η παρέμβαση αυτή ήρθε τόσο κοντά στη μετάβαση στο ευρώ.

Για πολλούς τραπεζίτες, η παρέμβαση σχετίζεται με το μήνυμα που θέλει επιμόνως να περάσει η ΚΤ ότι μπαίνουμε στην ΟΝΕ με χαμηλότερα επιτόκια. Για άλλους, όμως, τα κριτήρια δεν είναι μόνο οικονομικά.

«Η κίνηση της ΚΤ είναι ακριβώς αντίθετη με την λογική που ανέπτυξε ο διοικητής το τελευταίο καιρό, σε σχέση με την πιστωτική επέκταση και τον πληθωρισμό» ανέφερε τραπεζική πηγή. «Αν η ΚΤ κόπτεται για τον πληθωρισμό, γιατί τότε παρεμβαίνει για μείωση των επιτοκίων τη στιγμή που η αγορά αποτιμά το κόστος δανεισμού κοντά στα σημερινά επίπεδα;» διερωτήθηκε.

Η ίδια η ΚΤ αναμένεται να επανέλθει επί του θέματος αύριο Παρασκευή. Εκπρόσωπος της δεν ήταν διαθέσιμος για πρόσθετα σχόλια.

Ποιοι πληρώνουν τη νύφη…

Οι τράπεζες αναμένεται να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποδείξεις του διοικητή και να μειώσουν τα επιτόκια στα υφιστάμενα δάνεια που υπάρχουν σε λίρες. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, το κόστος ενδεχομένως να μετακυλιστεί σε νέους δανειολείπτες, κυρίως επιχειρήσεις, που αναμένεται να λαμβάνουν δάνεια με βασικό επιτόκιο πάνω από το Euribor 1 μήνα (4,52%) ή 3 μηνών (4,79%). Ενδεχομένως, να υπάρχει επίσης αρνητική αναθεώρηση και των καταθετικών όρων, ιδίως για βραχυχρόνιους καταθέτες (π.χ. Ρωσικά κεφάλαια).

Κάποιοι αναμένουν, πάντως, ότι θα υπάρχουν επιδράσεις και στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών στην Κύπρο, ιδίως τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2008. «Θα υπάρχουν σίγουρα επιδράσεις στα αποτελέσματα» ανέφερε τραπεζικό στέλεχος.

Οι τραπεζίτες, αναμένουν, πως οι επιδράσεις θα αναγκάσουν την ΚΤ να αναθεωρήσει την προσέγγιση της, εν ευθέτω χρόνο, και εφόσον αρχίσει να φαίνεται ο αντίκτυπος των κινήσεων της στο λογαριασμό αποτελεσμάτων των εμπορικών τραπεζών.

Άλλοι όμως πιστεύουν πως οι τράπεζες θα βρουν τρόπο να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή τους πολιτική στα νέα δεδομένα, για να διατηρήσουν τα υφιστάμενα περιθώρια κέρδους που έχουν και για να καλύψουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν θέσει για την επόμενη τριετία.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΚΟ

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

Kastrishis

Red Card 28/5/09
Date Posted: Nov/09/2008 10:33 AM
ETSI GIA NA MATHENETE "KYRIOI" TRAPEZITES, H APOFASH SAS GIA AFXHSH TON BASIKON SAS EPITOKION STO 5.25 ENO TO RATE THS ECB EINAI 3.25. THA ANAGKASEI TON KOSMO MONO KAI MONO APO ANTIDRASH (ASE AFTOUS POU DEN THA MPOROUN NA PLHRONOUN) NA STAMATHSEI NA PLHRONEI TIS DOSEIS TOU. TO APOTELESMA XERETE PIO THA EINAI. TA MH EXYPHRETOUNTA DANEIA THA EKTOXEFTON STA YPSI KAI THA DEIXETE TERASTIES ZHMIES TOU XRONOU. OI KAREKLES SAS THA TRIZOUN KAI H TRAPEZA SAS THA KINDYNEVEI APO KATARREFSI.

FERTE TO NOU SAS

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

Kastrishis

Red Card 28/5/09
Date Posted: Nov/09/2008 10:23 PM
APO AVRIO STAMATO NA PLHRONO DOSEIS OS ENDEIXI DIAMARTYRIAS. EIMAI SIGOUROS OTI THA AKOLOUTHISOUN KAI ALLOI POLLOI, NA DOUME TI THA KANOUN OI TRAPEZES SE 3 MHNES ME TA MH EXYPHRETOUNTA DANEIA

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

Kastrishis

Red Card 28/5/09
Date Posted: Nov/11/2008 8:43 PM
ESHESETE PANO SAS A
U CAME FROM YOUR HOME NOW

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

MASAS

Forumistas
Date Posted: Apr/06/2013 3:02 PM
ETSI STHTHIKE TO KOLPO TON TRAPEZON

TO PARTY XEKINISE APO TOUS LOGISTES, DIKIGOROUS, TRAPEZITES ME SYNENOXOUS TO KRATOS KAI TOUS VOULEFTES.

TO MEGALYTERO EGKLHMA KATA THS KYPROU HTAN TO STHMENO KOLPO THS KLIKKAS TON LOGISTON-DIKIGORON KAI TRAPEZITON OI OPOIOI PROTOI KATHARIZAN ME DIAFORA KOLPA TO XRHMA TON PELATON TOUS KAI AKOLOUTHOS SE SYNENNOHSH ME TOUS TRAPEZITES (KAI OI OPOIOI PITHANON NA TA EPERNAN KAI AFTOI XONTRA KATO APO TO TRAPEZI) KATETHETAN AFTHN THN "KATHARI MPOUGADA" STIS TRAPEZES. OI TRAPEZES EPIVRAVEVAN AFTES TIS KATATHESEIS ME EPITOKIA THS TAXHS TOU 5-6% (FORTONONTAS TO KOSTOS STOUS DANEIZOMENOUS) GIA NA KALYPSOUN OPOS FAINETAI TO KOSTOS THS MIZAS POU PLIRONAN GIA TO XEPLYMMA APO TOUS LOGISTES-DIKHGOROUS-TRAPEZITES. AFTOI OI "KYRIOI" DEN THA MPOROUSAN NA OLOKLIROSOUN TO EGKLHMA TOUS XORIS NA EIXAN SYNERGATES. OI SYNERGATES AFTOI EINAI OI KYVERNONTES VOULEFTES KAI KRATIKOI AXIOMATOUXOI OI OPOIOI AN DEN SYMMETEIXAN SE AFTO TO ORGIO THS DIAFTHORAS, ORGIO DEN THA GINOTAN.

GIA NA DIEXAXTHEI OMOS AFTO TO ORGIO THS DIAFTHORAS KAI THS ASYDOSIAS THA EPREPE ME KAPOIO TROPO NA KLEISOUN KAI TA STOMATA TON KOSMOU DIMHOURGONTAS ENA MIKRO PARTY GIA TO LAO OPOU METHONTAS TOUS DEN THA MPOROUSAN NA ANTIDRASOUN.

ETSI GIA NA APONEMITHEI DIKAIOSYNH PREPEI EKTOS APO THN PARADEIGMATIKH TIMORIA TON AMESA EMPLEKOMENON STO EGKLHMA, THA PREPEI NA APOXHLOTHEI KAI O SYSSOREVMENOS PLOUTOS THS DIAFTHORAS KAI THS ASYDOSIAS O OPOIOS DHMIOURGHTHIKE APO TO 1999 MEXRI SHMERA. O PLOUTOS POU SYSSOREFTIKE THN PERIODO 1999-2013 NA FOROLOGHTHEI ME 50%. H PLHROMH MPOREI NA GINEI ME METRITA H SE EIDOS.

-------------------------
Η KΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. ΕΓΕΡΘΗΤΩ!

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

sir

Forum Leader
Date Posted: Apr/06/2013 6:49 PM
Kastrishis respect!!! Se paradexomai. Isoun profitikos!

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

MASAS

Forumistas
Date Posted: May/16/2013 10:53 AM
Moneyval: Εξάρτηση τραπεζών στους introducers

Τη σημαντική εξάρτηση των τραπεζών σε δικηγόρους και λογιστές που λειτουργούν ως introducers ξένων πελατών καταγράφει μεταξύ άλλων η έκθεση της Moneyval για το ξέπλυμα χρήματος.

Hέκθεση, που αποκαλύπτει το ΚYΠΕ, επικεντρώνεται σε τρία χαρακτηριστικά του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε σχέση με τις διεθνείς τραπεζικές εργασίες: Την απόκτηση πελατών μέσω διαμεσολαβητών (introducers), τις περίπλοκες επιχειρηματικές δομές και τη χρήση αντιπροσώπων (nominees). Τα χαρακτηριστικά αυτά «σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρουν σωρευτικό επίπεδο κινδύνου πέραν αυτού που είναι δυνατόν να περιοριστεί αποτελεσματικά από τα μέτρα ελέγχου πελατών (Customer Due Diligence) που εφαρμόζονται», αναφέρεται.

Επισημαίνεται πως μερικά από τα ευρήματα δεν περιορίζονται μόνο στην Κύπρο, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι τράπεζες κατέδειξαν «υψηλά επίπεδα γνώσης και εμπειρίας» στα θέματα καταπολέμησης του ξεπλύματος, καλή γνώση και αντίληψη των ρίσκων που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τη φήμη και μια γενική δέσμευση στην υιοθέτηση μέτρων ελέγχου πελατών με βάση τις νομοθεσίες και τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Η Moneyval προέβη σε ελέγχους σε 13 από τα συνολικά 41 τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο, δείγμα το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από το δείγμα μιας τυπικής αξιολόγησης της Moneyval ή της FATF (Financial Action Task Force), όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικό μέρος των διεθνών επιχειρήσεων κατευθύνεται στην Κύπρο λόγω χαμηλής φορολογίας, αλλά περιλαμβάνει διάφορες πολύπλοκες εταιρικές δομές και διασυνοριακές συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενα μέρη σε διάφορες χώρες (δικαιοδοσίες). «Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εγγενώς ευάλωτα στην ελλιπή εφαρμογή του πλαισίου κατά του ξεπλύματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και παρουσιάζουν τον υψηλότερο κίνδυνο στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο», αναφέρεται.

Η Moneyval τονίζει πως οι τράπεζες είναι ευάλωτες σε κινδύνους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος διότι βασίζονται στους διαμεσολαβητές, κυρίως δικηγόροι και λογιστές στην Κύπρο ή και το εξωτερικό, για προσέλκυση διεθνών πελατών. «Είναι η άποψη των αξιολογητών ότι η εξάρτηση στους διαμεσολαβητές αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές ευπάθειας για τον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο».

Εκφράζει ανησυχία για το ότι μία κατηγορία των διαμεσολαβητών δεν υποβάλλεται σε έλεγχο για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για το ξέπλυμα και ζητά την περαιτέρω ενίσχυση του ελέγχου των άλλων κατηγοριών διαμεσολαβητών.

Στην έκθεση σημειώνεται μεν ότι όλες οι τράπεζες διαθέτουν διαδικασίες για εξακρίβωση της ταυτότητας του πραγματικού δικαιούχου (beneficial owner), επισημαίνοντας ωστόσο πως οι τράπεζες δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με τον πραγματικό δικαιούχο. «Οι τράπεζες είναι απομακρυσμένες τουλάχιστον κατά ένα βαθμό από τον τελικό δικαιούχο και πολύ πιο απομακρυσμένες από αυτόν όταν υπάρχει μια μακρά λίστα διαμεσολαβητών», αναφέρει η έκθεση, η οποία σημειώνει ότι το εύρημα αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την Moneyval, σε ένα σημαντικό αριθμό τραπεζών, η λειτουργία των τμημάτων συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις κατά του ξεπλύματος δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την αποδοχή πελατών υψηλού κινδύνου, κάτι που χαρακτηρίζεται «σημαντική αδυναμία υπό το φως του επιπέδου διεθνών επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου που διεξάγεται στον τραπεζικό τομέα».

Στα ευρήματα περιλαμβάνεται και η διατήρηση λογαριασμών με σημαντικό αριθμό πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), ο έλεγχος των οποίων δεν είναι πλήρως αποτελεσματικός. Αν και σημειώνει πως οι αδυναμίες εντοπίζονται και σε άλλες χώρες, η έκθεση θεωρεί το θέμα αυτό σημαντικό για την Κύπρο, λόγω «του σημαντικού αριθμού ΠΕΠ με λογαριασμούς στις τράπεζες».

Η Moneyval εισηγείται όπως «το ιδανικό θα ήταν οι τράπεζες να έχουν τουλάχιστον μια συνάντηση με τον τελικό δικαιούχο (ultimate beneficial owner) όταν χειρίζονται πελάτες υψηλού ρίσκου».

Η Moneyval θεωρεί πως οι κυπριακές αρχές διαθέτουν ένα νομικό πλαίσιο με ορθές προληπτικές απαιτήσεις για την ταυτοποίηση πελατών, την εξακρίβωση του πραγματικού ιδιοκτήτη, την διατήρηση αρχείου και την αναφορά ύποπτων δραστηριοτήτων.

Τέλος, η έκθεση σημειώνει ότι μερικές τράπεζες «εφαρμόζουν μηχανικά» τη σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας και εισηγείται η κάθε τράπεζα να συνθέσει όλες τις αναλύσεις κινδύνων σε ένα γενικότερο έγγραφο πολιτικής κατά του ξεπλύματος για έγκριση από το Διοικητικό της Συμβούλιο.

-------------------------
Η KΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. ΕΓΕΡΘΗΤΩ!

Reply
Top
Bottom
Next
Previous

Skoufos

Yellow Card 26/10/10
Date Posted: May/22/2013 3:59 PM
telika sostos o dikos mou

-------------------------
deite to foustoukaki tzie pete mou an eshiei lathos. en krima exei polla apothimena spiti

Reply
Top
Bottom
Next
Previous